Om identiteten

Vi styrker næringslivet og former fremtiden. Vår nye visuelle identitet reflekterer akkurat det. Den gjenspeiler vår visjon, våre verdier og vårt samfunnsoppdrag. Identiteten hjelper oss til å sette medlemmer og budskap først, så vi får enda større gjennomslag for våre saker og mer fornøyde medlemmer.

Den er enkel, men samtidig variert og fleksibel nok til å favne alle våre ulike kommunikasjonsbehov. Og den er skreddersydd for digitale kanaler. Vi er til for medlemmene våre. Ved å bruke medlemmene og deres historier aktivt i vår visuelle kommunikasjon skaper vi troverdighet og engasjement.

«Førsteinntrykket av et selskap eller en organisasjon er nesten alltid visuelt, derfor er den visuelle identiteten et svært viktig strategisk verktøy.»

Designkonsept: Vi er næringslivet

NHO er den forente stemmen til 24.000 norske virksomheter, fra små familieforetak til store multinasjonale selskaper. Sammen styrker vi næringslivet og former fremtiden.

Vår nye visuelle identitet setter medlemmer og standpunkt først, og lar oss fremstå slik vi er - og ønsker å være. Den signaliserer åpenhet, tilgjengelighet og nærhet, og den lar oss styre hvordan vi oppfattes på en effektiv og enhetlig måte på tvers av ulike områder, foreninger og konsepter.

Seks prinsipper har vært førende for utviklingen av den nye visuelle identiteten, og skal også prege alt vi lager av design og kommunikasjon fremover:

  1. Løft frem meningsinnhold
  2. Vis frem medlemmer
  3. Veiled brukeren
  4. Gjør det så enkelt som mulig
  5. Tilpass uttrykk til formål
  6. Tenk mobil først
Designelementer

I tillegg til det overordnede designkonseptet ("Vi er næringslivet") består den visuelle identiteten av seks hovedelementer; logo, bildestil, skrifttyper, fargepalett, ikoner og infografikk, samt et visuelt system. Se retningslinjer og og forklaringer under hvert element.

Kommunikasjonsbehov

Avhengig av formål og kommunikasjonsbehov kan vi tilpasse det visuelle systemet. Vi har identifisert fire ulike behov som også har sitt layout;

  1. Historier og eksempler
  2. Standpunkt og meninger
  3. Veiledning, informasjon og produkter
  4. Merkevare og tilstedeværelse